top of page
  • Yazarın fotoğrafıAtakan Zengin

Pulska Arena

Hırvatistan'ın Pula kentinde bulunan amfitiyatronun adıdır.


Pula Arena (Hırvatça: Pulska Arena, İtalyanca: Arena di Pola) Hırvatistan'ın Pula kentinde bulunan amfitiyatronun adıdır. Arena, dört yan kulesi olan ve üç farklı Roma mimari düzenini tamamen korunmuş olarak kalan tek Roma amfitiyatrosudur.


MÖ 27 - MS 68'de inşa edilmiştir ve dünyanın hayatta kalan en büyük altı Roma arenası arasındadır. Hayatta kalan 200 Roma amfitiyatrosunun nadir bir örneği, aynı zamanda Hırvatistan'daki en iyi korunmuş antik anıtdır.





23.000 kişiye ev sahipliği yapabiliyor.





Bir çok etkinliğe ve konsere ev sahipliği yapan arena geçtiğimiz yıllarda özel bir spor etkinliğine de ev sahipliği yaparak ismini dünyaya duyurmaya devam ediyor.



FC Bayern München veteranları ve Hırvat Milli Takımı veteranları arasındaki özel turnuva için Pula Arena bir günlüğüne futbol sahasına dönüştürüldü.


Pula Arena içerisine kurulan 40x20 metrelik futbol sahasında FC Bayern Munih ve Hırvat Milli Takımının 1990 ve 2000 jenerasyonlarından oluşan 2'şer takım 4'lü turnuva düzeninde bir gün süren bir etkinliğin parçası oldular.



Arena günümüzde birçok etkinliğin ve konserin mekanı olarak kullanılmaya devam ediyor. Bugüne kadar, Foo Fighters, Luciano Pavarotti, Đorđe Balašević, Plácido Domingo, Andrea Bocelli, Patrizio Buanne, Jose Carreras, Dino Merlin, Jamiroquai, Anastacia, Eros Ramazzotti, Maksim Mrvica, Norah Jones, Zucchero, Zdravko Čolić, Alanadorissette, Elton John, 2Cellos, Sting, Michael Bolton, Seal, Il Divo, Tom Jones, Gibonni, Manu Chao, Oliver Dragojević, Leonard Cohen, Grace Jones, Moderat, David Gilmour ve Frank Zivkovic gibi isimler bu tarihi mekanda konser veren sanatçılar oldular. Arenada aynı zamanda 14 ve 16 Eylül 2012 tarihlerinde iki profesyonel buz hokeyi maçı oynandı ve önemli spor karşılaşmalarında arena içine kurulan dev ekran ile maçlar izlemenmeye devam ediyor.



Tarihi mekanların günümüzde bu şekilde hem kültürel hem de spor etkinlikleri için kullanımı hem mekanın hem de şehrin tanıtımı için çok önemli ve değerliyken eskiden Rumeli Hisarı'nda yapılan etkinlikleri ve sonra içerisine yapılan mescit aklımıza geliyor ve biraz hüzünleniyoruz.





19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

© 2025 by atakanzengin

bottom of page